lauantai 20. syyskuuta 2014

PIKKU NASTA -HARJOITUS ROVAJÄRVEN HEINUVAARASSA 29.-31.8.2014

Liki kolmekymmentä osallistujaa asteli perjantaina vaatteiden vaihtoon ja varusteiden jakoon Heinuvaarassa. Sen jälkeen olimme yhtenäinen joukko maastoasuissa ja MPK-lippiksissä. Lähes samanmoinen joukko oli meitä huoltamassa ja järjestelemässä asioita parhaalla mahdollisella tavalla.

Kursseistamme Luonnonmuonaa ja maastotaidot toi monipuolista harjoitusta osallistujille. Luonnonmuona osuuden hoiti Itä-Lapin ammattiopiston henkilöt opinnäytetyönään. Saimme tutustua sieniin ja kuulla hyödyllistä tietoa niistä. Lisäksi herkuttelimme metsän antimilla. Myös jalat rentoutuivat mainiossa kylvyssä, mikä oli tehty luonnon yrteistä.

Kurssilaiset saivat tarpeellista oppia metsässä selviytymisessä ja yksityiskohtaisesti kiehisten tekoa ja nuotiotulien oikeaoppista tekemistä. Tämän jälkeen ei puukko eikä kirves ole tuntemattomia. Laavun tekeminen yöpymistä varten oli myös aiheena. Tietysti kurssilaiset oppivat suunnistuksen ja kompassin käytön. Kunhan muistaisimme kerrata sitä kompassia harjoituksien ulkopuolellakin.

Arjen ja ajan hallinta –kurssilla  tehtiin työtä esityksen pohjalta, mutta ennen kaikkea työ kohdistui omaan ajatteluun, asioiden omaksumiseen ja uuden tiedon löytämiseen vanhan tiedon pohjalta. Kurssilaisista huomasi, että he työstivät ajatuksiaan ruokailuihin tullessaankin.

Kouluttajakoulutuksen tarkoituksena oli luoda valmiuksia osallistujille tuleviin koulutustapahtumiin. Tehtävässä onnistuttiin ja osallistujilla oli ajatuksena uudet mahdolliset tilanteet, joissa he voisivat antaa tietouttaan ja ohjaustaitoja. Koulutuksen lopussa koulutettavat antoivat 10 minuutin esityksen heille annetuissa tehtävissä. Jo se, että esitys sai kestää kymmenen minuuttia eikä vähemmän tai enemmän, oli vaativa kohta asian lisäksi. Nyt meillä on taas lisää kouluttajajoukkoa.

Kenttämuonituksessa oli pieni joukko osallistujia. He heräsivät aikaisemmin kuin muut, jotta aamupuuro ja muut lisukkeet olivat valmiina meille päivän aloittamiseksi. Taisi se iltakin venyä keittiöväellä pidempään kuin meillä muilla. Kyllä tämäkin kurssi onnistui ja me kaikki voimme arvioida ja kiitellä heitä.

Tiedottajat tekivät ahkerasti töitä ja heidän ottamiaan kuvia voimme ihailla näin jälkeen päinkin.
Tämä Pikku Nasta –harjoitus järjestettiin Naisten Valmiusliiton Lapin alueneuvottelukunnan ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Lapin koulutus- ja tukiyksikön kanssa yhdessä. Tavoitteena oli arjen turvallisuuden tukeminen.

Kiitokset harjoituksen onnistumisesta MPK:n KOTU yksikölle  ja kaikille kurssien johtajille ja kouluttajille sekä meitä huoltaneille tarkoille henkilöille.

Kiitokset kursseille osallistuneille ja tulkaa taas uudemman kerran!

Liisa Eloranta
harjoituksen johtaja ja Lapin alueneuvottelukunnan puheenjohtaja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti