tiistai 16. lokakuuta 2012

Vanhusten turvaksi koulutuksen keinoin

Naisten Valmiusliiton Oulun alueneuvottelukunta järjesti 8.10.2012 Vuolijoen Vanhustenkotiyhdistyksen tiloissa luennon kodin turvallisuudesta. Kohderyhmänä olivat vanhustenkodin iäkkäät asukkaat ja muut aiheesta kiinnostuneet ikäihmiset. Paikalla olikin 33 turvallisuusasioista kiinnostunutta henkilöä. Luennoitsijana toimi SPEK:in kouluttaja Tarja Lukin Vaalan Nuojualta. Hän kertoi hyvin valaisevasti erilaisista kodin vaaroista, liukkaista matoista, vaarallisista porrastuoleista ja erityisesti tilanteista, joissa syttyy tulipalo tai palon alku.

Kouluttaja näytti myös hyvin havainnollisia esimerkkejä videolta erilaisista vaaratilanteista ja kertoi samalla miten uhkaavissa tilanteissa pitäisi toimia. Kuvat kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa, miten nopeasti palo leviää ja pian voi pökertyä häkään tai savukaasuihin. Tarja Lukin kertoi ja havainnollisti myös sammutuspeitteen käyttöä jos sattuu rasvapalo vaikka munkkeja paistaessa. Samoin tutustuttiin jauhesammuttimiin ja kerrottiin missä paikoissa niitä löytyy rivitaloissa, joissa asukkaat asuvat.

Luennon lopuksi minä kävin toiminnanjohtajan roolissa läpi asukkaiden kanssa millä tavalla Vuolijoen Vanhustenkotiyhdistyksen omistamiin asuntoihin on rakennettu paloilmoittimia ja sammutuslaitteita. Paikalla olleet kyselivät paljon ja olivat kiinnostuneita turvallisuusasioista. Turvallisuuden lisäämiseksi toivottiin myös vakituista yöhoitajaa paikanpäälle. Nykyisin hoitaja käy yöllä sovitusti joidenkin vanhusten luona ja kiertää asuinalueen havaitakseen poikkeavat asiat. Hoitaja tulee  paikalle puolentoista kilometrin päästä hoivaosastolta. Paloharjoituksia pidetään säännöllisesti, että hoitajat ja talon muu henkilökunta tietävät varmasti, mitä pitää tehdä jos hälytys tulee.

Tilaisuuden järjesti Naisten Valmiusliiton Oulun alueneuvottelukunta. Vastaava tilaisuus olisi varmasti hyvä pitää muissakin vanhusten palvelu- ja hoitokodeissa.

Aila Alasalmi
Kirjoittaja on Vuolijoen Vanhustenkotiyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Oulun alueneuvottelukunnan puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti