torstai 4. lokakuuta 2012

Kokemuksia kurssinjohtamisesta kurssinjohtajana ILIMATAR 2012-harjoituksessa

Hei kaikille!
Ajattelin kirjoittaa omia kokemuksiani miltä tuntuu kurssinjohtaminen tällaisessa NASTA- harjoituksessa. Tarkoituksenani on saada muutkin innolla ryhtymään kurssinjohtajiksi, jos sellainen mahdollisuus vaan tarjoutuu! Opiskelijoille erityishuomio.. jos haluat suorittaa joitain opintoja tällaisessa harjoituksessa, se on mahdollista. Itse suoritin toimiessani kurssinjohtajana TYHANK- opintojakson. (Selkokielellä sanottuna terveyttä ja hyvinvointia edistävän tutkimus- ja kehittämistoiminnan opintojakso). Kannattaa olla hereillä ja puhua vastaavien opettajien kanssa täyttäisitkö jonkun opintojakson osaamistavoitteet tällä tavalla. Jos täyttää, niin sitten vaan harjoituksen johtoon yhteyttä ja ideariihi pystyyn! Harjoituksessa kun kirjoitetaan joka päivälle lehti, niin tähän voisi olla kirjoittamassa juttuja tai ottamassa valokuvia. Vain omat ideat ovat rajana. Tässä on linkki omasta loppuraportistani kurssiin liittyen; http://tyhank.wordpress.com/blogit-ja-linkit/opiskelijat/ .
Omalta osaltani sain tiedon tästä harjoituksesta koulun sähköpostiin, jossa tarjottiin mahdollisuus saada opintopisteitä osallistumalla tähän harjoitukseen. Katselin kurssit läpi ja ajattelin että voisin osallistua maastotaitoihin kurssilaisena tai olla kouluttamassa maastotaitoja oman taustani (armeijan käymisen) vuoksi. Monen viestirumban jälkeen tarjottiin mahdollisuutta ruveta Turvallisesti vesillä- kurssin kurssinjohtajaksi. Eikä minun tarvinnut montaa kertaa miettiä otanko ”haasteen” vastaan vai en. Parin viikon päästä olikin ensimmäinen tapaaminen, jossa oli NVL:npääsihteeri, harjoituksen johtoryhmä sekä muut kurssinjohtajat. Jännitin kovasti miten tällainen ”juniori” ja keltanokka sinne kovien konkareiden sekaan sopii. Oli kuitenkin kiva huomata miten hyvin minut otettiin joukkoon mukaan. En ole aiemmin ollut NASTA- harjoituksissa mukana, joten kaikki oli minulle täysin uusia juttuja. Näihin sain koulutuspäälliköltä paljon apua ja vinkkejä miten kannattaa lähteä kurssia suunnittelemaan.
Turvallisesti vesillä- kurssi oli hyvä valinta, koska mitään ei ollut valmiina. Sain itse luoda erilaisia kontakteja soitellessani mahdollisesti tuleville kouluttajille, suunnitella koulutusaikatauluja ja koulutusaiheita (koulutusaiheiden raamit tulivat NVL:n puolesta, koska heillä on tavoitteet jotka kurssilaisten tulisi osata kyseisen kurssin jälkeen). Hivenen haastavaa oli saada nivottua kaikki yhteen (ainakin aikataulujen osalta), esimerkiksi kuljetukset koulutus- ja majoituspaikoille, ruokailujen järjestäminen sekä tauotukset.  Näissä välimatkat olivat se haastavin tekijä. Nyt jälkeenpäin ajateltuna kaikki kuitenkin toimi, mistään ei myöhästytty ja turhilta odottamisilta vältyttiin. (Joku sanoikin minulle eräässä palaverissa, että Mira sitten muistaa ettei tämä ole armeijan touhua että olisi kiire odottamaan…) :D
Johtaminen harjoituksen aikana oli pelkästään mukavaa. On tärkeää, että kurssilaiset ovat tietoisia mitä seuraavaksi tapahtuu (monella kun ei ole kurssin kurssiohjelmaa takataskussa), sekä on muistettu opastaa mitä varusteita tulee olla mukana seuraavalle koulutuspaikalle siirryttäessä.  Oli ilo katsoa miten hyvällä sykkeellä ja asenteella kurssilaiset olivat turvallisesti vesillä- kurssille tulleet. Turhasta ei nuristu ja aina löytyi maastoruokailussa ruuan jakajia ilman että olisin joutunut ”määräämään”. Kaikista palkitsevinta oli kuitenkin se hymy osallistujien huulilla kun he tulivat esimerkiksi ajamasta venettä tai riisuessaan pintapelastuspukuja pois päältään, kun he olivat käyneet järvessä ne päällä kellumassa.
Summa summarum, lähtisin heti uudelleen jos samanlainen mahdollisuus tulisi, ja toivottavasti seuraavissa harjoituksissa nähdään! J
- Mira -

Mira Hämäläinen on opiskelijana Savonia-ammattikorkeakoulussa, opinalanaan hoitotyön koulutusohjelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti