keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Nasta matka arjen turvallisuuteen

Viimeaikoina viestini täältä Kainuusta eteläsuomeen ovat alkaneet aina lauseella ”Kainuussa on edelleen lunta”. Me kainuulaiset rakastammekin säästä puhumista, elämmehän luonnon keskellä ja säätila vaikuttaa paisti kattilassa kuluvien pilkkeiden ja pakkasessa jäätyvien putkien määrään myös sähkökatkojen todennäköisyyteen ja hirvien määrään tiellä. Luonto on täällä ihan jokaisen nurkan takana ja meille korpeimme kuiskinta ja jylhien järvien loiskinta on osa arkista eksotiikkaa. Tällä kertaa säännölliset lumimäärätiedotukseni eivät liity kuitenkaan luontaiseen viehtymykseeni puhua ilmoista vaan Linna 2012 –harjoitukseen. Talviharjoituksena Kainuun lumitilanne kiinnostaa tulevia kurssilaisia suuressa määrin ja varsinkin teltoissa yöpyvät talvimaastotaitokurssin osallistujat odottavat kovasti lumista Kainuuta ja oikeaa talvimaastoa.

Kainuulainen NASTA-harjoitus on muutenkin Kainuun ja Pohjois-Suomen näköinen. Talvimaastotaitojen lisäksi kursseilla on luvassa mm. eläinten turvallista kohtaamista, liikenneturvallisuutta, harvaanasuttujen alueiden turvallisuustaitoja ja selviytymistä sähköttä. Kaikkia kursseja yhdistää kuitenkin ennen kaikkea arjen turvallisuus. Naisten Valmiusliiton toiminta-ajatuksen mukaan pyrimme antamaan kurssilaisille kolmen päivän aikana tietoa, taitoja ja elämyksiä, joiden avulla arki muuttuu turvallisemmaksi jokaisen kurssilaisen elämässä. Olipa turvallisuustaidot sitten oman ajankäytön hallintataitoja, itsepuolustusta tai koiran turvallista kohtaamista.
Meille ”Linnalaisille” eli harjoituksen toimijoille tämä on kuitenkin turvallisuuden lisäksi myös matka, joka opettaa paljon. Harjoituksen suunnittelua on tehty jo toista vuotta ja me eri-ikäiset, erilaisista työtehtävistä sekä elämäntilanteista tulevat naiset olemme puhaltaneet yhteen hiileen ollaksemme paljon enemmän kuin toistemme summa. Meitä kaikkia on yhdistänyt halu tehdä asioita hyvin, tarjota naisille koulutusta sekä edistää kokonaisvaltaista maanpuolustusta. Jonka yhtenä osa-alueena on perheiden, kotien ja arkisen elämän turvallisuus.
Itse olen kokenut tämän matkani todella voimakkaasti ja pikkusormeni lisäksi myynyt toiminnalle ison osan sydämestäni. Naisten Valmiusliitto on antanut mahdollisuuksia kouluttautua, oppia tekemällä ja tarttua toimeen. Uusien ystävien, samanhenkisen seuran, uusien asioiden ja loputtomien mahdollisuuksien lisäksi olen ainakin lasteni mielestä ollut piirun verran parempi äitikin. Kun joskus saa ihan vain itselleen kokonaisen viikonlopun kurkkusalaatissa miettimättä ulkoisia paineita tai arjen ruuhkavuosien vaatimuksia, on akuissa kummasti uutta virtaa. Ja on hämmästyttävää, miten mukava saattaa olla puoli vuorokautta kestävä viiden naisen matka pienessä autossa Kainuusta Upinniemeen kun päämäärä on NASTA.
Muutaman vuoden päästä täältä ollaankin mukana kolmen polven voimin, näin tyttäreni ja äitini ainakin nyt vakuuttavat.  Eikä matka ole mihinkään päin Suomea liian pitkä: ”Perillä on tuolla edessämme jossain. Mennään mutta ajetaan hiljempaa. Toivon ettei matka loppuis ollenkaan. Tämä voi olla kokoelämämme ihanin päivä, ajetaan hiljempaa. Toivon että matka jatkuu, jatkuu vaan”… (PMMP: Matkalaulu)
Nyt kuitenkin toivotamme suomalaiset naiset tervetulleeksi Kainuuseen. Nasta matkasi arjen turvallisuuteen voi alkaa Kajaanista!
Riitta Alasalmi

Kirjoittaja on opettaja ja maatilan emäntä Kainuusta, joka  toimii Linna 2012 –harjoituksen koulutuspäällikkönä

1 kommentti:

  1. WAU! Ihanhan täällä etelän loskaa ikkunastaan tapittava toimistotätikin sai uutta virtaa tästä!!!! Linnareissusta tulee varmaan kaikille osallistujille ikimuistoinen!:)

    VastaaPoista