perjantai 18. toukokuuta 2012

Vapaudenristin yllättävä historia

Tiedättehän Mannerheimin Suomen äideille osoittaman päiväkäskyn, jollainen on jokaisen suomalaisen kirkon seinällä.  Päiväkäskyssään ylipäällikkö Mannerheim vakuuttaa armeijan kunnioitusta äideille, kiittää heitä puolustustaistelun henkisen pohjan luomisesta, sekä ottaa osaa kaatuneiden sotilaiden äitien suruun, toivoen samalla, että puolustustaistelu turvaisi paremman tulevaisuuden. Päiväkäskyn kanssa yhteen kuuluu oleellisesti Vapaudenristi kultaisin miekoin.

Tämä suomalaisten kunniamerkkien historiassa ainutlaatuinen, äideille vuoden 1942 äitienpäivänä myönnetty Vapaudenristi on tulosta nuoren rintamavänrikin, Toivo Jussilan tammikuisen yön hiljaisista hetkistä. Jussila oli asemissaan ajatellut omaa äitiään, sekä tuolloin raskaana ollutta sisartaan, joka oli hiljattain saanut tietää miehensä kaatuneen rintamalla. Sisar joutui jatkamaan raskasta arkea tunnemyllerryksen vallassa, kantaen rintansa alla lasta, joka ei koskaan näkisi isäänsä. Yön pimeinä tunteina Toivo Jussila päätti kirjoittaa kirjeen ylipäällikkö Mannerheimille ja ehdottaa Vapaudenristin myöntämistä kaikille Suomen äideille seuraavana äitienpäivänä.

- Tällainen kunnianosoitus olisi maailman ensimmäinen äitejä kohtaan. Kirjoitan tämän ajatuksen näin aikaisin, sillä hetkeä milloin saan kutsun isänmaan edestä, en tiedä. Teen ehkä väärin, kun häiritsen teitä herra Sotamarsalkka, mutta tekisin väärin sydäntäni kohtaan, jos en tätä kirjoittaisi miehelle, joka on niin likellä pientä, mutta urheaa kansaa…

Marsalkka Mannerheim otti kirjeen vastaan liikuttuneena, eikä aikaakaan kun hän ilmoitti päättäneensä antaa Vapaudenristin kaikkiin kirkkoihin, kaikille äideille. Sodan jälkeen Vapaudenristejä ryhdyttiin jakamaan myös yksityishenkilöiltä tulleiden aloitteiden perusteella.

Aikaansaavan Toivo Jussilan tytär, Naisten Valmiusliitto ry:n puheenjohtaja Anneli Taina jatkaa isänsä maanpuolustushengen perinnettä vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja varautumisen saralla.. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana leipätyönään toimiva puheenjohtaja Taina kertoo isänsä olleen iloinen ja ylpeä kirjeensä saamasta myönteisestä vastaanotosta.

- Asia oli isälle merkittävä koko hänen elämänsä ajan. Hän piti myös tärkeänä, että uusissakin kirkoissa on Vapaudenristi-taulu, jotta perinne siirtyisi sukupolvelta toiselle. Olen kiitollinen sotiemme veteraaneille siitä, että he ovat pitäneet huolen taulun sijoittamisesta uusiin kirkkoihin. Vapaudenristi on myös eduskunnassa erityisellä paikalla valtiosalissa.

Anneli Tainan lapsuudenkodissakin Mannerheimin huomionosoitus oli kunniapaikalla. Tällä hetkellä se on Tainan veljen kodissa ja juhlistaa muun muassa yhteistä itsenäisyyspäivän viettoa. Vapaudenristit maamme kirkoissa puolestaan muistuttavat hiljentymään tulevia vierailijoita siitä, kuinka sodan vaikutukset iskivät voimalla kotirintamalla, missä arjen oli jatkuttava kaikesta huolimatta. Se oli naisten arkea ja Toivo Jussila piti huolen siitä, ettei tuo työ jäänyt huomiotta, eikä ilman ansaitsemaansa arvostusta.

Lilli Earl

- Kirjoittaja on Naisten Valmiusliitto ry:n toimistosihteeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti